Glömt lösenord/kundnummer? Klicka här för att beställa ett nytt!

Vi använder cookies. Läs mer om vår syn på sekretess.

Vilken bredbandshastighet behöver jag?

8-24 Mbit/s

Den här hastigheten passar dig som använder nätet för att skicka e-post, surfa på lättare hemsidor, sociala nätverk och nyhetssajter.

Lämpligt antal enheter i hemmet: 1

50 Mbit/s

Bra för musikstreaming, allt slags surfande och filmstreaming. En godtagbar anslutning om du t.ex. ansluter två enheter till nätet samtidigt.

Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-2

100 Mbit/s

100 Mbit/s är idag den populäraste hastigheten. Ingen buffring, inga sidor som laddar i evighet, perfekt för filmstreaming i full HD samt nedladdning. Med den här hastigheten bör du heller inte ha några problem med laggande online-spel. 100 Mbit/s och uppåt funkar bra för hushåll i större lägenheter, radhus eller villor.

Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-5

250-500 Mbit/s

Ladda ner stora filer snabbt, ladda hemsidor blixtsnabbt och ha hela gänget uppkopplat samtidigt. Du kan sitta med sociala nätverk i mobilen, spela online-spel på datorn, och ha en streamande film i bakgrunden på TV:n samtidigt utan problem.

Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-10

1000 Mbit/s

För dig med höga krav.

Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-Många.

10 000 Mbit/s

Är du en person som hellre reser runt månen än bara jorden runt? Då är det här något för dig. Mest och bäst.

Lämpligt antal enheter i hemmet: 1-Många.

Vad innebär 250/100 Mbit/s?

Med Bahnhofs bredband kan du surfa obegränsat. Det enda som kan begränsa din användning av tjänsten är vilken hastighet du väljer på din tjänst.

När man pratar om hastigheter på bredband så skriver man detta i bit per sekund (bit/s). Vanligast är att man säger megabit (Mbit) per sekund eller gigabit (Gbit) per sekund. 1000 megabit = 1 gigabit. I en lista över valbara bredbandshastigheter kan det se ut ungefär så här:

-100/100 Mbit/s
-250/250 Mbit/s
-500/500 Mbit/s
-1/1 Gbit/s

Den första siffran som anges i hastigheten är nedladdningshastigheten. Denna hastighet används när man till exempel ser på film, surfar på sociala medier, laddar ner en fil eller gör bankärenden.

Den andra siffran som anges i hastigheten är uppladdningshastighet. Denna används när du själv skickar information. Exempelvis om du skickar ett mejl med bilder i eller laddar upp en film.

Har man exempelvis 250/100 Mbit/s har man alltså 250 Mbit/s i nedladdning och 100 Mbit/s i uppladdning.

Hastighet ska inte förväxlas med datamängd. Har man ett abonnemang med surf till exempelvis sin mobiltelefon har man sitt abonnemang laddat med en viss surfmängd per månad. Här är hastigheten i stället baserat på mobilnätet på platsen där du befinner dig. När man pratar om mobilsurf och datamängd benämner man detta i stället med byte. När man pratar om mobildata benämner man oftast detta i gigabyte, GB.

 

Vad kan påverka min hastighet?

Om du upplever att ditt bredband inte är snabbt nog för det du betalar för, så kan det finnas en hel del förklaringar.

Långsamt trådlöst:

Det finns olika standarder för trådlös dataöverföring (WLAN), och om din router eller dator inte skulle ha stöd för en snabbare hastighetsstandard kommer du heller inte få det. Den nuvarande standarden (per april 2017) är 802.11.
Trådlösa nätverk går dessutom på olika frekvensband, 2,4 eller 5 Ghz. Deras standarder varierar, och det är bara nyare routrar som har tillgång till 5 Ghz. Vad är då skillnaden? 2,4 Ghz används av många fler, och gör att det lättare blir störningar. 5 Ghz stödjer mycket högre hastigheter och drabbas av färre störningar, men 2,4 GHz ger bättre räckvidd.
Apropå router; visst har du ställt din router centralt gentemot de enheter du oftast använder? Till exempel bör routern stå i vardagsrummet om det är där du har din stationära dator och uppkopplade spelkonsol. Tjocka väggar, putsade fasader och betong är jobbigt för WiFi-signalen att ta sig igenom.

Långsamt över huvud taget:

Har du många enheter igång samtidigt kan det så klart påverka hastigheten, om du upplever att det går långsamt att surfa på datorn kan det därför vara bra att kolla så att spelkonsolen, TV:n, privat- och arbetsmobilen och kanske t o m ditt WiFi-anslutna kylskåp inte står och laddar ner uppdateringar eller snor bandbredd på något annat sätt.
Har du koll på nätverkskortet? I din dator har du ett nätverkskort; kontrollera att den klarar av den hastigheten du vill komma upp i innan du kontaktar kundservice. Om du har en PC kan du hitta detta i Kontrollpanelen under System och säkerhet. Kolla upp vad kortet heter, och sök sedan efter hastighetsinformationen för just den på nätet.
I vissa fall kan det vara utomstående faktorer som påverkar din hastighet, oavsett om det är trådat eller trådlöst. Renoveringar eller andra arbeten som utförs i fastigheten kan påverka kablarna som går från nätet till din bostad.
Och sedan är det hela grejen med stadsnät. I ett stadsnät finns flera aktörer som tar hand om din internettrafik. Systemet kan liknas vid en tågresa med flera byten där olika operatörer kör olika sträckor. Förutom Bahnhof finns ofta en nätägare (t.ex. en kommun) som äger infrastrukturen. Dessutom har vissa nät en kommunikationsoperatör (KO). Vi samarbetar med alla för att laga eventuella avbrott fortast möjligt, men om ditt nät slutar fungera plötsligt kan det vara bra att kontrollera vår driftinfo-sida.

Om du trots dessa tips inte får ur önskad hastighet behöver vi felsöka din tjänst. Ring oss på 010-510 00 00 eller besök https://bahnhof.se/support så hjälper vi dig vidare.